2010. június 21., hétfő

Koleszos szüret



A kollégiumban vannak "szabályok" amit a nevelők szeretnének is betartatni velünk, de mindenhol van kiskapu.... Mi is megtaláltuk a borkészítéshez. A kollégium biztosított mindent amire csak szükségünk volt. Első feladatunk a gyűjtögetés volt, mivel a bor alapja a szőlő. Koponyára jutó szőlő adag kevés volt, hadjáratot indítottunk. A szőlő begyűjtése után következhetett a hihetetlenül bonyolult prés és szűrő berendezés megtervezése:


2 berendezés készült el bonyolult technikával, most az 1.0-ás verziót mutatjuk be működés közben.

A fehér"bor"hoz a 2.0-ás verziót használtuk ami nagyobb, gazdaságosabb, gyorsabb, kevés szőlőből is sok bort nyertünk vele. 3 részből áll, a fenti tervek alapján lett megépítve. Íme :

Hogyan is készül a koleszos bor:
Első lépésben leszemeztük a szőlőt és beletettük az általunk készített berendezésbe.














Második lépésben kézzel összezúztuk a szőlőt a berendezésben, majd hagytuk, hogy a szőlőlé lecsepegjen a legalsó részbe.













Harmadik részben hozzá adtunk egy kevés cukrot, majd palackoztuk.
Pár hét várakozás után, jöhetett az első kóstoló...kisebb nagyobb sikerrel, de még is mi csináltuk, mi szenvedtünk vele, de ahogy a képen is látható narancsos üdítőt kellett volna meginnunk... de azért megvoltunk elégedve a termékünkkel.

1 megjegyzés: